Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

voor en nadelen van warmtewisselaar via CV

Weergave van 8 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #70
   tommytommy
   Bijdrager

   Wat zijn de voor en nadelen van verwarmen via de cv installatie? We hebben vloerverwarming beneden en radiatoren boven. Ik veronderstel dat de temperatuur van het gedeelte van de vloerverwarming te laag is?
   Cv ligt dan ongeveer 15 m van de garage waar de installatie in komt. Leidingen in de grond moeten goed geïsoleerd worden veronderstel ik.

  • #88
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Hoog gas/stookolie verbruik.

  • #137
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Dat is te zien hoe je hem gaat aansluiten.

   Als je de zwembadbuis tot bij de CV brengt, valt dat goed mee. Het gedeelte dat in de grond ligt verliest relatief weinig. Het gedeelte zwembadbuis in de kelder verliest wel wat meer, die isoleer je best wel.

   Als je de CV-buis tot bij de zwembad installatie brengt, is het beter om wél de ganse buis te isoleren.

   Vermoedelijk ligt het verbruik (omgezet in geld) iets hoger bij zo’n installatie t.o.v. een warmtepomp. Maar die kost natuurlijk ook wel wat bij aankoop.

  • #140
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Aansluiten op de lage temperatuur van de vloerverwarming hoeft geen probleem te zijn hoor. Je hebt dan wel een platenwisselaar nodig. Deze zijn wel duurder.


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #141
   JackJack
   Bijdrager

   Als ik ervan uit gaat dat die lage temperatuur ongeveer 30gr is dan is dit te laag voor een warmtewisselaar. Je hebt bijna geen warmteoverdracht ook niet bij een platenwisselaar met die lage temperaturen.

   Je voert wel warmer water (70 graden ongeveer?) aan naar je verdeler van je vloerverwarming. Dat water kun je wel gebruiken en eventueel nog warmer instellen. Isoleren is wel raadzaam over een grote afstand.

   Hier staat de ketel bijv. op 55 gr voor aanvoer naar de vloerverwarming.

  • #148
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Theoretisch zou je de keteltemperatuur kunnen verhogen.
   Mensen die vloerverwarming hebben liggen moeten wel rekening houden met de uitzetting van de tegelvloer/parketvloer, in dit geval raad ik het af.

   Anderzijds kost de goedkoopste (lichtste 40kw ) platenwisselaar 2300€ en de duurste (zwaarste 120kw) 3300€ + plus de kostprijs van de leidingen + isolatie en graafwerk enz. En rekening houdend met het meerverbruik van je condesatie ketel, die plots veel meer moet opwarmen dan waar hij voor berekend is.
   Dan lijkt de keuze voor een warmtepomp toch al wat meer verantwoord.

  • #230
   JackJack
   Bijdrager

   normaal gesproken draait je vloerverwarming apart van je ketel. Dus je verdeler blok is een warmtewisselaar met een eigen pomp. Je ketelwater kan gerust op 90 graden staan. Je verdeler stel je dan op 30-40 graden in voor een juiste temperatuur van je vloerverwarming.

   een ketel hoort ook draaiend af gesteld te worden door de installateur maar dit gebeurt bijna nooit. Ze meten de gasdruk en zeggen de rest gebeurt tegenwoordig automatisch 🙂

   Je verbruikt alleen meer gas als deze te hoog staat ingesteld. een en ander heeft ook te maken of je nog veel radiatoren hebt hangen die een hogere temperatuur nodig hebben voor de ruimte snel op te warmen.

   Maar als je buiten het winterseizoen je ketel wilt gebruiken kun je de  temperatuur uiteraard hoger zetten. Wat dan voordeliger en beter werkt is een afweging.

  • #1160
   Henkie VergoteHenkie Vergote
   Bijdrager

   Aardgas is een no-brainer indien gunstige parameters.

   De situatie hier is echter wel ideaal: betreft een nieuw bijgebouw dat dienst doet als bureel met vloerverwarming.  Er staat een nieuwe hoogredementsketel op 1 meter van mijn warmtewisselaar.

   Zwembad in polypropyleen werd vorig jaar geplaatst, rondom + onder 2x8cm XPS platen. Grijs  gordijn met solarlammellen.

   Seizoen 2019: 15/05/19 – 22/09/2019. Verbruik: 304m³ aardgas ( incl sanitair water bad en douches). Dus een 175€

   Dit jaar op 01/04 opgestart: dochter is thuis wegens Corona, dus het bad supervroeg opgestart. Verbuik op heden +/- 400m³ ( incl verwamring woning, sanitair warm water). De verwarming slaat al een dag of 14 niet meer aan en zal m.i ook bijna niet meer aanslaan tot september

   Minimale zwembadtemp van 28°

   Bad= 12 x 4x 1.40

   De keteltemp staat op 40° voor de vloerverwarming en laat deze ook zo voor de verwarming van het bad. Op een dag of 2-3 zit ik op 28gr.

   Grtn

    

  • #6832
   Henkie VergoteHenkie Vergote
   Bijdrager

   Update: vandaag leg ik alles af. Verbruik 01/04/2020 – 20/09/20: 563³ gas; zijnde een 280€. Dit is incl ons sanitair warm water douches, baden, lavabo’s en afwas.

Weergave van 8 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties