- Dit onderwerp bevat 14 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 1 maand geleden door
Robin Fiddelaers.
-
AuteurBerichten
-
-
31 mei 2020 om 10:09 #1059
In het najaar of late zomer wil ik starten met de aanleg van mijn bouwkundig bad. Eerst staat de technische ruimte gepland. Dit is een losstaande houten poolhouse (geïsoleerd weliswaar) Dat achteraan in de tuin ligt. Ongeveer 25 meter van ons huis. Hier wil ik binnenkort mee starten.
nu vraag ik me al een tijd af hoe ik best alle leidingen al voorbereid zodat die uit de vloer komen. Het gaat om :
- Inkomende leiding grondwater
2 uitgaande leidingen grondwaterpomp naar verdeelpunten voor gazonberegening
Inkomende leiding elektriciteit
Inkomende kabel ethernet
Inkomende leiding leidingwater (ivm vullen zwembad)
Uitgaande elektro Tuinverlichting (2 kringen)
Uitgaande elektro stopcontacten (1 kring)
Zwembad : Inkomende leiding skimmers
Zwembad : Inkomende leiding stofzuiger
Zwembad : uitgaande leiding jets
Afvoerdrukleiding pomp (Waste)
Uitgaande elektro Zwembadverlichting
Uitgaande elektro rolluikmotor
Vooral de waterleidingen (flexibel PVC 50 of 63 mm en tyleen) lijken me de moeilijkste en het zijn er nogal wat. Met een energie bocht ga ik er niet komen denk ik …
Ik dacht aan het leggen van flexibele wachtbuizen van 90 of 110 mm, maar heb ook al gedacht aan een pvc controleput in de technische ruimte waar ik alles in laat binnenkomen, of een combinatie van de 2.
Ik wil uiteraard wel zeker zijn dat ik achteraf de leidingen vlot door de buizen kan trekken.
Alle goede raad is welkom !
gr,
scOOb
- Inkomende leiding grondwater
-
31 mei 2020 om 15:04 #1080
Daarmee gaat niemand u kunnen helpen vrees ik. Dat moet je zelf uitmaken hoe je dat doet.
Vergeet niet dat je in een flexibele wachtbuis van 90 of 110 maar één zwembad buis van 50 of 63 kan doorvoeren. Meerdere dunne elektriciteitsbuisjes door zo één wachtbuis is ook moeilijk en moet je goed plannen.
Zwembad buizen leg je meestal zo in de grond zonder wachtbuis. Dat wordt ook moeilijk om op voorhand te voorzien. Maak dan ergens aan het poolhouse een bak of zoiets in de grond met al een opening in het poolhouse.
-
31 mei 2020 om 16:17 #1084
Ik breek er al het hele voorjaar m’n hoofd over, en misschien dat ik idd. op ‘t moment dat ik begin “een” oplossing bedenk. Er zullen er wel meerdere zijn, maar ‘t is idd. koffiedik kijken nu even …
Ga ook niet alles in buizen leggen, alleen maar het stuk waarmee ik onder de chape doormoet naar buiten, gewoonweg omdat ik ze nu nog niet allemaal kan leggen. En wilde idd. per pvc van 63mm één wachtbuis voorzien met een ruime bocht 60 cm de grond in tot buiten alvast
Elektra is ‘t probleem zo niet. Met een trekveer en wat ellebogenvet al meer wonderen verricht.
-
31 mei 2020 om 16:40 #1092
Gebruik een betonnen toezicht put van bvb 60 x 60 x 60 , en plaats hem zodanig dat de ene helft in je poolhouse zit en de andere helft buiten, het betonnen deksel kan je op maat slijpen ( stuk voor binnen en een stuk voor buiten). De door gang voor je buizen boor je met een klokboor van 53 of 63 .
Inderdaad wachtbuizen zijn geen super idee, je moet ook denken aan de bereikbaarheid bij eventuele latere lekken. Om die reden plaats zo weinig mogelijk buizen onder de betonplaat van je zwembad, dus de enige buis onder de betonplaat is die van de bodemput en die hou je zo kort mogelijk. Je weet ook niet wat er kan gebeuren wanneer er beton gestort wordt op die pvc buizen.
-
31 mei 2020 om 17:30 #1097
als het niet écht nodig is, kies je voor géén bodem put, maar twee zijaanzuigingen onder aan het zwembad. Dat doet even goed zijn dienst, nog beter zelfs.
Risico op lekken is minder en als er eens iets is hoef je maar de zijkant open te maken.
Het enige nadeel is dat je het zwembad niet volledig leeg kunt maken, er blijven nog altijd een paar cm over. Maar voor die éne keer dat het ooit eens leeg moet, zou ik het risico niet nemen. Men doet dat tegenwoordig meer en meer aan de zijkant.
Dat die put betreft, neem er toch een die iets langer is. Met een put van 60 heb je aan beide kanten maar ongeveer 25 cm over.
-
31 mei 2020 om 19:21 #1099
Ik heb een ringbalk gegoten voor mijn tuinhuis. In deze ringbalk een uitsparing gelaten van ong. 1,5m waar al mijn leidingen langs binnenkomen. Voorzie zeker genoeg ruimte want de pvc leiding van 63 is ne taaie. Deze plooi je niet zomaar waar je hem wil hebben.
-
1 juni 2020 om 08:09 #1110
@Sylvester : de bodem put die had ik zelf al uitgesloten, en zal idd met een zij-aanzuiging werken. Dompelpomp zal de laatste paar honderd liter wel aankunnen als het ooit nodig moest zijn.
En idd, ik ken de pvc leidingen … toch snel 80×80 cm nodig als ge ze in een hoek van 90° wilt leggen.
Ik ga eens één en ander proberen uit te tekenen om tot de beste oplossing te komen. Veel heeft ook te maken met hoe en waar ik installatie ga en kan plaatsen. In mijn geval is dat nu net niet aan de rand van mijn poolhouse.
Ik post het hier wel, andere inzichten brengen mogelijk betere oplossingen.
-
1 juni 2020 om 08:37 #1112
En je zal zien dat er nog wijzigingen komen in de planning als je bezig bent.
-
1 juni 2020 om 08:54 #1113
Tuurlijk … ben ik me heel goed van bewust. Maar moet ergens beginnen hè 🙂
-
1 juni 2020 om 09:04 #1114
ik zou met die onhandelbare slangen maar tot in/aan de betonput laten komen en daar overschakelen op dikwandige PVC buizen van 50 / 60 . De pvc buizen laten toe netjes te werken in het poolhouse.
Zou je geen solardouche voorzien aan het zwembad ?
Een goeie planning/voorbereiding is half gewonnen , goed bezig!
-
1 juni 2020 om 10:16 #1116
In bijlage een plannetje zoals het nu in m’n hoofd zit…
Rood & roze : geïsoleerd tuinhuis met aangesloten overdekt terras
Bruin : houten terrasplanken
Groen : voorziene ruimte voor techniek
Lichtblauw : Warmtepomp. Deze staat buiten uiteraard onder een afdak achter het terras.Het rode gedeelte, wil ik nu stilaan aan beginnen, Ik zou natuurlijk volledig langs achter om kunnen werken, maar dan worden m’n leidingen een stuk langer. Dus minimum ene meter of 3 zal ik onder de chape door moeten met alle leidingen.
Goed idee ? slecht idee ? Niet ideaal, besef ik wel …
-
1 juni 2020 om 10:38 #1118
Je kan altijd met een betonnen caniveau ( goot ) werken waar je leidingen in liggen, zijn verkrijgbaar in alle maten en gewichten en kan je mogelijks ook zelf maken. Het houten terras zal waarschijnlijk toch doorgetrokken worden onder het overdekt terras. In geval van nood kan het hout relatief makkelijk verwijderd worden en kan je makkelijk aan je leidingen.
-
1 juni 2020 om 10:49 #1119
Het plan was eigenlijk om tegels te plaatsen onder het overdekt terras. Mogelijk vervalt het houten terras zelfs helemaal en worden dat allemaal tegels.
betonnen goot alleszins geen slecht idee, maar hoe diep leg ik die dan ? 0,60 onder maaiveld ? Een tunnel maken van betonnen U-elementen die uitkomt in het tuinhuis … Ideaal voor ongedierte om in te huizen wel natuurlijk. En als die aan uw leidingen beginnen te knagen, ik wil het niet weten.
Mooiste oplossing zou natuurlijk zijn : alles in 1 keer doen… en hoe langer ik er over denk, hoe beter die oplossing lijkt. Of m’n buizen ineens leggen en opgerold laten liggen tot ik aan het bad begin.
-
1 juni 2020 om 13:22 #1122
Uw opzet wordt nochtans vaker gedaan, deels hout, deels boordsteen, met of zonder tegels.
Ik heb mijn zwembad ook zo voorzien: aan één lange kant en één korte kant boordsteen met tegels, aan andere lange kant boordsteen met hout, aan andere korte kant enkel hout
-
1 juni 2020 om 13:34 #1125
We zijn er nog niet helemaal uit …
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.