Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Vraagje over diameter buizen

Tags: 

Weergave van 3 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #770
   Timo CTimothy Corne
   Bijdrager

   Hallo iedereen, kunnen jullie toelichten hoe de diameter van een buis juist het debiet beïnvloed?

   Stel het bad is 30 000 liter en de pomp kan max 23 000 liter per uur pompen (variabel instelbaar). De uitgang is 63 mm. Als ik die direct opsplits in twee: is het nuttig om nog steeds 63 mm te gebruiken? Of kan een overgang naar 50 mm. Daarbij zou 1 tak eindigen in een bog en de andere in twee inspuiters.

   Daarnaast is het misschien al fout wat ik teken en moet er beter 1 buis per inspuiter? Ergens gelezen dat een inspuiter max 6500 liter per uur aankan. Een buis van 63 mm 14000 l/u en een buis van 50mm 8000 l/u.

   Concreet breek ik mijn hoofd momenteel vooral op het opsplitsen vlak na de pomp. Nu denk ik in de richting van: 14000 l/u in twee gesplitst is 7000l/u maar dat is vast niet correct. De tekening hieronder legt alles wat verder van elkaar dan het in de realiteit zou zijn.

   plan

  • #773
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Je kan de buizen op verschillende manieren samenstellen. Ik heb er een korte handleiding voor gemaakt. Heb je hier iets aan?

   https://www.bouwzelfjezwembad.nl/bouwplan/pvc-buizen-handleiding


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #803
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ook de lengte van de leiding en de drukverliezen van de hulpstukken spelen hierin een rol.

   En wat is dat kleine gedeelte van 1.2m x 4.2m ?

  • #828
   Timo CTimothy Corne
   Bijdrager

   Bedankt alvast voor de handleiding. Bij het stukje over de retour naar de inspuiters wordt er verwezen naar een voorbeeld welke ik niet direct kan terugvinden. Een voorbeeld setup zou me vast al heel wat duidelijkheid brengen.

   Dat kleine gedeelte loopt over in het grote gedeelte en hoort een bogfilter voor te stellen. Of die er daadwerkelijk komt hangt er nog van af (zwembad <> biobad).

Weergave van 3 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties