Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

vraagje over instellingen van controller solar

Weergave van 4 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #2263
   Sven TerwingenSven Terwingen
   Bijdrager

   hallo allemaal ik heb een vraagje , ik heb zelf een solar verwarming gemaakt voor mijn zwembad , door elektriciteitsbuizen in een kabelgoot te leggen , zwart te spuiten en plexiglas erover te leggen voor het zo warm mogelijk te houden .

   voor de sturing heb ik zelf een programma geschreven met KNX die de temp van de buizen controllert en de temp van het zwembad .

   nu staat hij zo ingesteld dat de buizen een temp van 36 graden moeten bereiken , dan start een 2de pomp op en deze draait door tot de buizen een temp van 33 graden hebben bereikt .

   maar ik had er toch een vraag over , aangeien jullie meer ervaring hierin hebben dan ik .

   ik zoek eigelijk de beste manier voor het bad te verwarmen , mar ik heb meerdere oplossingen al gezien .

   maar wat werkt nu eigenlijk het beste , zodra dee solarbuizen een temp van bv meer dan 4 graden dan de temp van het zwembad hebben bereikt dan de pomp begint te draaien , of zoals ik het nu heb , dat de solarbuizen eerst een temp van 36 of 40 graden (afhankelijk van de dag) hebben bereikt en tot de pomp dan begint te draaien ?

   ik zoek eigelijk de beste en snelste manier voor het zwembad te verwarmen .

   ik kan zowel de temp vd buizen onafhankelijk instellen en instellen afhankelijk van het zwembad .

   wie kan me hier even meer raad over geven ?

   bedankt alvast !!

    

  • #2266
   Werner JacobsWerner Jacobs
   Bijdrager

   Dag Sven,

   hierover breek ik al meer dan 20 jaar mijn hoofd, maar uiteindelijk denk ik mijn ding gevonden te hebben. Vooreerst dien je de afweging te maken of je je zwembad zo snel mogelijk warm wil krijgen en zo veel mogelijk warmte naar je zwembad af te voeren, dan wel zo weinig mogelijk stroom te verbruiken om je zwembad zo zuinig mogelijk te verwarmen. De methode met de voorgestelde temperatuur van 36 à 40 graden zou ik niet toepassen, want dan ga je veel warmte verliezen (niet in je zwembad steken). Mijn ervaring is dat je het best werkt met een verschiltemperatuur tussen je zwembad en de temperatuur in de buizen (jou voorbeeld van 4°C). Grote vraag is hoe groot nemen we dit verschil. Zoals ik al zei, bij een klein verschil (bvb 2°), draait de pomp veel, maar laat je geen warmte verloren gaan (weet dat warmtepompen op een nog kleinere verschiltemperatuur draaien). Toen ik mijn zonnepanelen kocht, 20 jaar geleden, stond de verschiltemperatuur ingesteld op 6°. Ik heb dit lang zo laten staan, maar ben dan toch gezakt naar 4°. Omdat ik die regelaar enkele jaren geleden heb afgedankt, en nu met een ESP32 werk, was het hek van de dam. Programmeren dat het een lieve lust was. Ik werk nu iets meer dan een jaar met het idee dat de warmte zo snel mogelijk het bad in moet, en dat de pomp maar moet draaien wanneer er een temperatuursverschil aanwezig is. Ik heb hiervoor ook speciaal een ander pompje gekocht met een nog lager verbruik ( en lager debiet). Mijn setting is als volgt: Tot een zwembadtemperatuur van 20°C werk ik met een verschil van 4°. Vanaf 20°C tot 27°C met een verschil van 2°C(pomp aan) en op 1.8°C (pomp uit). Vanaf 27° vergroten deze waarden met een factor (zwembadtemperatuur-27°) en wordt er dus op electriciteit opnieuw bespaard. Tot 30°, dan is er geen zonneverwarming meer. De 20° heb ik gekozen omdat ik daaronder nooit zal zwemmen, en ik daarom op electriciteit wil besparen, de 27° is voor mij de ideale temperatuur, en die wil ik dan ook zo snel als mogelijk bereiken. Tot hiertoe vind ik dat ik hiermee het warmste water bekom, maar de instellingen zijn uiteraard persoonlijke voorkeur

  • #2267
   Sven TerwingenSven Terwingen
   Bijdrager

   daar ben ik idd ook al achter gekomen , paar weken geleden toen ik alles pas aan de praat had begon de verwarming pas te werken bij een temp van 41 graden en stopte op 35 graden . maar dat duurde soms een half uur eer de 41 grade terug bereikt was.

   nu alles lager staat duurt het een minuut of 6 om de temp van bv 36 graden te bereiken , de pomp draait dan een minuut of 4 vooralleer er terug een temp van 34 graden bereikt is . en dan begint hij weer een 6 tal minuten op te warmen .

   Bedankt voor de info alvast ! , ik ga het programma eens veranderen zodat de sensor van de verwarming het verschil met de sensor van het zwembad gaat vergelijken .

    

  • #2269
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Je moet eigenlijk gebruik maken van een 3-weg kraan. Ook als het bewolkt is moet er gefilterd worden, en dan liefst niet via de verwarming want dan koel je het zwembad af.

   Ik weet niet of uw regeling dat kan, je moet een hysteresis instellen. Eventueel een dynamische hysteresis maar dan heb je een meer intelligente sturing nodig.

   Stel de hysteresis zo in dat hij bijvoorbeeld bij een verschil van 3°C gaat verwarmen, en bij 0,6°C de bypass inschakelt of de pomp uitzet (afhankelijk van hoe je regelt)

  • #6853
   Sven TerwingenSven Terwingen
   Bijdrager

   Hey sylvester  sorry voor de late reactie !! . Had niet door dat er nog gereageerd was geworden . De verwarming draaide op een aparte pomp die ook apart werd geregeld buiten de regeling vd zandfilter .

   De zandfilter had ik een regeling gegeven dat hij mocht beginnen werken zodra hij een vrijgave signaal kreeg en zolang de temp. Van het huisje waar de pomp stond onder de 38 graden bleef en de timers een juiste voorwaarde hadden . Had er ook een override functie op geprogrammeerd via een andere drukknop dan die een bypass had aan de vorige voorwaarde en altijd de filter kon aanschakelen . Moest het nodig zijn .

   Ik had idd een hysteresis erin zitten .ik kan alles erin programmeren wat ik zelf wil zeg maar . Heb verschillende programma’s getest die ik had gemaakt . De 1 startte bij een vaste bovenpunt temp. Van bv 36 °c en stopte bij een benedenpunt van 34°c . Heb ook getest wat het zou doen als ik de sensor vd verwarming een vergelijking zou laten doen op de sensor voor de temp vh zwembad zelf , Maar omdat ik de buitenkant vd buizen meette merkte ik dat als ik hem instelde dat hij bv bij een verschil van 5°c de verw. Pomp mocht aanzetten het water nog niet genoeg was opgewarmd . Heb wat testen gedaan en de meeste efficiënte oplossing voorlopig zoals het nu was , was dat ik heb nu instelde op een bovenpunt van 38°c en moest stoppen zodra 36°c werd bereikt .

   Wel ff erbij zeggen , de buizen in die goot waar de temp gemeten werd waren allemaal galva buizen van m20 en 3 m lang . Waar de sensor op de buis zat was het goed geisoleerd zodat hij echt zeker de temp vd buis had , en niet beïnvloed werd door de omgevingtemp of de zon .

   Bij de zonnige dagen begin augustus kwam er voor een 6 a 7 tal uur per dag een watertemp van 40°c of hoger eruit . Zwembad van 20000 liter heeft als hoogste temp 34 a 35 °c gehaald .

   Moest je intresse hebben kan ik er wel eens wzt foto’s van posten .

Weergave van 4 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties