- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 dagen, 2 uren geleden door
Rudy100.
-
AuteurBerichten
-
-
21 juni 2021 om 17:18 #24398
Op dit moment heb een 12.000 liter zwembad staan met een flink over bemeten Intex 28680-Sand-Filter-Saltwater-System. Dit is een pomp met zandfilter en zoutwatersysteem in een.
Dit jaar heb ik tevens een 4kW W’eau inverter warmtepomp gekocht (en ja hij is binnen 🙂 ). Het zo maar aansluiten op deze pomp zou problemen kunnen geven ivm te hoge chloorconcentraties richting warmtepomp.
Ik heb tevens nog een kleine Intex SF60220-RC1 (4 kuubs) pomp liggen zonder zandfilter.
Mijn idee is om deze kleine pomp met een bypass te gebruiken om het bad te verwarmen icm de W’eau inverter warmtepomp.
Het liefst zou ik de bestaande aansluitingen en slangen van/naar het bad (allen 38mm) blijven gebruiken en dan beide pompen parallel zetten. De grote zandfilter/chloor pomp wil ik dan in de nacht of vroege ochtend laten draaien en de kleine pomp/warmtepomp combi overdag (eventueel uit bij zwemmen).
Om de circuits gescheiden te houden is mijn idee om de slangen over te laten gaan op 40mm pvc aansluitingen en de pvc leidingen te splitsen en allen te voorzien van pvc terugslag kleppen (zoveel in aan als afvoer) waar dan vervolgens het filter en verwarmcircuit op aangesloten worden.
Om het nog efficiënter te maken schakel ik de kleine intex pomp via een eigen regeling in, dwz laat hem een paar minuten draaien en meet dan de watertemperatuur. Indien te laag, dan blijft de pomp doordraaien en gaat de warmtepomp na 3 minuten inschakelvertraging aan en zal gaan verwarmen. Totdat de eigen gemeten temperatuur bereikt is; dan schakel ik namelijk de pomp weer uit (en zal warmtepomp ook automatisch uitgaan). In dat geval, of dat het water nog warm genoeg is laat ik de pomp weer een uurtje slapen en start de cycle weer opnieuw ( alleen gedurende de dag).
Resume :
– ik wil twee aparte pomp circuits maken die “gescheiden worden” door terugslagkleppen
– beide circuits zullen niet tegelijkertijd actief zijn.
Is met dit voorstel in jullie ogen een goed werkende oplossing te realiseren ?
Alvast dank !
-
21 juni 2021 om 21:04 #24463
De warmtepomp vereist dat je lang genoeg op dat ene circuit pompt. Met een uitgaande temperatuur die 1 à 2 graden hoger is, duurt het al enkele uren om je zwembad met 1 graad op te warmen dmv een warmtepomp. Het zal wel werken, maar beide circuits zullen toch in parallel moeten draaien of je hebt te weinig filtratie op je filter circuit (per dag moet je ook 2 tot 3 keer het zwembadvolume filteren).
Het is zuiniger en handiger om één circuit te hebben met pomp, filter en warmtepomp. Zo wordt je water niet alleen verwarmd maar ook nog gezuiverd en dat heeft een positief effect op chloorverbruik en water kwaliteit. De warmtepomp zal in principe vanzelf stoppen wanneer de gewenste temperatuur wordt bereikt.
-
21 juni 2021 om 22:07 #24483
Vooropgesteld 1 circuit zou ook mijn voorkeur genieten; maar ik zit met het feit dat de grote pomp een ingebouwde zoutwater chloorgenerator heeft, dus ik kan niet de warmtepomp voor de chloorgenerator plaatsen. (1 electrode zit tussen de pomp en zandfilter, andere electrode zit – samen met een flow meter in 1 behuizing- op de uitgang van het zandfilter). Wat ik hier op het forum lees, is dat het plaatsen van de warmtepomp achter de chloorgenerator geen goed idee is.
De grote pomp i.c.m zandfilter heeft een systeem flow rate van 8000L/uur. Hij draait nu afhankelijk van de buitentemperatuur 3 a 4 uur per dag; dan blijft er nog aardig wat tijd over om te verwarmen.
-
21 juni 2021 om 23:20 #24507
Ik zou ze niet allemaal te eten willen geven, diegenen die een Intex Crystal Clear op een warmtepomp hebben aangesloten. Je komt het vaak tegen op youtube ed wanneer je wat info zoekt. Nu heeft je warmtepomp wel een titanium warmtewisselaar, maar dan nog wordt het afgeraden.
Kan je de injector niet op een andere plaats (na de warmtepomp) monteren? Als ik me niet vergis zit die vlak na de zandfilter met standaard Intex 2 inch schroefkoppelingen. Als dat klopt, moet dat op te lossen zijn met wat PVC koppelstukken.
-
22 juni 2021 om 09:29 #24515
Dat is inderdaad misschien ook een optie ! De twee electrodes zitten bij dit systeem op twee verschillende plekken in transparante tussenstukken. De eerste electrode tussen pomp en zandfilter. De tweede na zandfilter (inmclusief flow meter). Volgens mij kan ik inderdaad beide transparante stukken aan elkaar verbinden (standaard koppeling inderdaad). Dit zou een poging waard zijn. Dan zit wel de flowmeter na de warmtepomp; dit lijkt mij niet zo’n probleem. Daarnaast zitten de electrodes dan dichter bij elkaar.. ik weet niet of dit invloed heeft op de chloor productie.
-
22 juni 2022 om 15:13 #37315
Er wel op toezien dat er tussen de beide injectors 0,5 m afstand is . Chloor en PH- samen doen rare dingen hoor en verre van gezond.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.