Tags: warmtepomp
- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren geleden door
DDA.
-
AuteurBerichten
-
-
2 juni 2020 om 14:36 #1150
Hey , ik reeds een drietal jaar een warmtepomp Interline Eco 4,5 kW voor een opstaand zwembad van ca 20 kun . Ik blijf met het gevoel zitten dat de warmtepomp niet genoeg verwarm . Zelf nu al een paar keer de test op de uitlaat vergeleken met de zwembadtemperatuur en ik heb ongeveer maar een 0,25 °C tot max 0,5 °C winst terwijl er toch wordt geschreven dat er op zijn minst één graad verschil zou moeten zijn . Na toch wel wat opzoeken begreep ik dat de druk van het koelgas om en bij de 1,5 MPa moet wezen om optimaal rendement te hebben van de warmtepomp …. alleen deze druk krijg ik niet genoeg omlaag . De bypass is uitgevoerd met bolkranen van 50 mm . We starten op bij alle kranen full open . Druk gas staat standaard ongeveer op 1,8 MPa bij doorstroming zonder de pomp aan te leggen . We schakelen de pomp aan , ventilator slaat aan met tijdsrelais en vervolgens compressor en dan verhoogd de druk vrij snel tot 2,5 om zo verder doch langzamer te verhogen tot …. 3,6 MPa ( vanaf 3,7Mpa komen we in de oranje zone en durft ze zelfs automatisch uit te schakelen ) De 3,6 MPa blijft vrij constant . We sluiten de middelste bolkraan zoals voorgeschreven om de druk van het gas omlaag te krijgen . Dit lukt zeer matig …. tot 3,4 MPa . Bij het bijkomstig deels afsluiten van de bolkraan aan de out kant verhoogd de druk alweer …. De doorvoercapaciteit is ca 10 l per 4 sec maw = 9000 l/uur wat mijn inziens meer dan voldoende is . Handleiding schrijft voor een debiet van 4-6 kub / uur . Heel recent nog gelezen dat de warmtepomp hoger moet staan dan het waterniveau zwembad zelf . Heb dit vandaag dan ook zo opgesteld me GEEN resultaat what soever. Kan U me eventueel op de goede weg helpen ?? Alvast bedankt Filip
-
2 juni 2020 om 18:55 #1158
Dat lijkt toch eenvoudig. Men schrijft 4-6 m3/h voor, jij doet 10.
Als je een bypass plaatst en alzo optimaal debiet hebt door de WP, dan heb je die 1 graad verschil.
-
3 juni 2020 om 16:07 #1181
Dat zou moeten kloppen alleen wanneer ik het totaal debiet zo regel op ca 10 ltr per 7 sec = 4200 liter per uur en dit bij één middelste kraan volledig toe en de ‘In’ kant deels af te sluiten maw alle debiet door de WP meet ik een stijging die mss een tikje hoger is = 0,75 °C alleen is dan het debiet een pak kleiner en is er dus meer tijd nodig om de volledige massa water ( 20 kub ) te doorlopen . Dit alles gebeurd dan ook weer met een druk op het koelgas van 3,3-3,4 MPa wat me dunkt TE HOOG is . Wat me nog altijd onduidelijk blijft is HOE de optimale druk op het koelgas te krijgen op 1,5 MPa . De optimale omzetting gebeurd bij een druk van om en bij de 1,5 MPa en vandaar probeer ik die te benaderen omdat ik denk dan een steviger temperatuursverhoging te krijgen is . Allen die druk krijg ik niet genoeg omlaag .
Ook bij nog lager debiet of hoger debiet dan de 4kub per uur krijg ik een druk van het koelgas NIET op de gewenste 1,5 MPa . Zelfde verhaal altijd bij debiet van 2 kub / uur of 10 kub per uur. Enig verder advies ?
-
3 juni 2020 om 21:37 #1209
Als er te weinig warmte afgifte is en de druk van het koelgas loopt op, dan kan het zijn dat er lucht in het syteem zit. Dan moet er een technieker bijkomen voor het koelgas. Het zou ook kunnen dat je warmtepomp de koude lucht terug recycleert, dus zorgen dat er 3 meter vrij is voor de ventilator en weg van de dominante windrichting blazen (ZW).
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.