Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Waslijst met vragen over aanleg en onderhoud

Weergave van 8 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #6355
   Kevin KustersKevin Kusters
   Bijdrager

   Hallo allemaal,

   Ik wil graag een bouwkundig zwembad in onze tuin gaan bouwen, maar eerst probeer ik zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Veel heb ik al in andere topics en website gevonden maar er blijven altijd vragen over en op sommige vragen wil ik graag een bevestiging hebben.

   Ik doe een beroep op jullie ervaring, expertise, kennis,…. Het zijn nogal wat vragen😅 Ik heb de vragen genummerd, als je een vraag beantwoord gebruik dan aub hetzelfde nummer als de vraag zodat ik weet waar je op antwoord😊. Alvast bedankt voor alle informatie!!

   Zwembad informatie(tot nu toe):
   7 x 3,5 x 1,5
   Volledige ingebouwd
   2 skimmers aan korte zijde
   2 tot 4 inspuiters andere korte zijde
   Lange zijde stofzuigeraansluiting
   Lange zijde, van terras af, 2x led lamp
   Geen bodemput

   *Het kan zijn dat voor sommige vragen al een topic bestaat, mijn excuses daarvoor.

   1. Isolatie (XPS platen) onder de 20cm betonvloer nodig?
   2. Ik heb veel gelezen over een drainage aanleggen onder de betonvloer. Iemand een voorbeeld/tekening van hoe dit aan te leggen?
   3. Ik kom op forums/websites andere betonblokken tegen. De ene gebruikt holle en de andere volle met kleine opening erin (zie foto). Welke adviseren jullie?
   4. Ik wil verticale wapening plaatsen tussen de vloer en de muur. Tot hoe hoog doe je deze wapening en in elk blok of om de XX centimeter? Indien gebruik wordt gemaakt van holle betonblokken zullen deze volgestort moeten worden om de wapening en blokken te “verbinden”.
   5. Horizontaal wordt murfor aangebracht als wapening, neem aan dat dit in elke laag moet?
   6. De muren worden aan de binnenzijde afgewerkt door met cement te stucen (kalkvrij). Nog adviezen?
   7. Het zwembad wordt voorzien van een 2-componenten polyurethaan zwembadverf (dus geen liner). Iemand hier ervaringen mee en wat is de verwachte levensduur? Daarnaast las ik online dat wanneer je deze verf gebruikt je ook de buitenzijde van het zwembad waterdicht dient te maken, klopt dit en zo ja waarmee?
   8. Flexible of drukvaste PVC buizen?
   9. Aan de buitenzijde van het zwembad ook XPS platen aanbrengen voor isolatie?
   10. Rondom het zwembad dient opgevuld te worden, kan dit met de grond die ik heb uitgegraven? Of zand-cement aanbrengen, maar hoe met lekkages?
   11. Ik ga gebruik maken van zout, dit ivm de gevoelige huid van mijn vrouw. Waar moet ik opletten bij een zoutwater zwembad?
   12. Graag advies over inbouwdelen, het liefst die ik achteraf ook nog kan gebruiken met een liner (voor de zekerheid😜)?
   13. Alle apparatuur gewoon met een stekker in het stopcontact of een eigen schakelkast?
   14. Advies mbt automatisering zodat de pomp en alles zelf in-/uitschakelt. (Mijn hele huis zit al vol met Fibaro Z-Wave domotica😬)
   15. Wat gebeurd er als water voor de inverter warmtepomp wordt gepompt maar de warmtepomp is uitgeschakeld? Schadelijk of enkel koud water?
   16. Hoeveel uur per dag dient de zwembadpomp aan te staan voor filtratie?
   17. Er dient rekening gehouden te worden met de windrichting, deze komt van de zijkant maar hier staat ook nog een hoge schutting voor.
   18. Geen aparte zwembad randafwerking maar gewoon dezelfde bestrating als de rest van de tuin, ergens rekening mee houden?
   19. In de winterperiode wil het waterniveau iets laten zakken zodat de leidingen droogstaan, hoe de leidingen leegspuiten?
   20. Laatste vraag voor nu; ik wil een opbouw zwemafdekking. Iemand tips om een houten koof te maken en zelf een rolluikmotor te gebruiken?

   Je hebt het einde van alle vragen bereikt, bedankt voor het lezen 😄. Als je na al deze vragen nog andere belangrijke informatie hebt hoor ik dat ook graag.

   Groet Kevin

   • Dit onderwerp is gewijzigd 2 maanden, 1 week geleden door Kevin KustersKevin Kusters. Reden: Typo
   • Dit onderwerp is gewijzigd 2 maanden, 1 week geleden door Kevin KustersKevin Kusters. Reden: Typo
  • #6368
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Das nogal een lijst met vragen. Waarom niet bij een zwembadbouwer aankloppen en daar de vragen stellen? Het zijn allemaal standaardvragen die men zo beschikbaar heeft.


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #6391
   Kevin KustersKevin Kusters
   Bijdrager

   Dat is zeker mogelijk, maar wat is dan het nut van het forum?🤨 Een zwembadbouwer heeft zijn mening natuurlijk, hier zijn diverse gebruikers actief met eigen ervaringen.

   Ik zal de vragen ook bij een zwembadbouwer neerleggen. Dus Maurice, kun jij mijn vragen beantwoorden😜 hahaha

    

   • Deze reactie is gewijzigd 2 maanden, 1 week geleden door Kevin KustersKevin Kusters.
   • Deze reactie is gewijzigd 2 maanden, 1 week geleden door Kevin KustersKevin Kusters.
  • #6404
   Bert DBert D
   Bijdrager

   Kevin, jouw vraagstelling is vrij dwingend opgesteld en zeer uitgebreid. Op een enkele vraag krijg je veel sneller een reactie dan op 20 stuks..

   wil je best een reactie geven op een aantal vragen, niet dat ik ervaren ben, meer gebaseerd op deels technische kennis en wat ik inmiddels op dit forum geleerd heb. En meningen kunnen verschillen.

   1. nodig niet, iets beter wel denk ik maar dan kan eps ipv xps ook

   2. geen idee, voor mij ook niet relevant daar het grondwater op minimaal 9M  zit

   3. de goedkoopste, denk de middelste of  de rechter op jouw foto. 20cm dik.
   4. muur wel aan de bodem verankeren. Verder hoeft verticaal niet.

   5. Per laag is beter, per 2 lagen wordt ook gedaan.
   6. neuh…glad en inbouw delen op de juiste diepte ( of sparingen zodat ze later met bv pur vastgezet kunnen worden.
   7. geen kennis van, ik zou voor liner gaan. Zeker niet buiten en binnen dicht proberen te maken, hier zijn veel topics over.

   8. ik zou zoveel mogelijk voor dikwandige pvc buis gaan van voldoende diameter. Maurice heeft daar een goed stuk over geschreven op bouwzelfjezwembad. Op die site staat veel waardevolle info.
   9. Dat is wat beter, zie 1, maar verreweg de meeste warmte verlies komt door verdamping.

   nu verder vakantie vieren

  • #6416
   Kevin KustersKevin Kusters
   Bijdrager

   Bert bedankt voor alle antwoorden😊

   Het was niet mijn intentie om de vragen dwingend op te stellen, mijn excuses daarvoor.

   Fijne vakantie☀️

   • Deze reactie is gewijzigd 2 maanden, 1 week geleden door Kevin KustersKevin Kusters.
   • Deze reactie is gewijzigd 2 maanden, 1 week geleden door Kevin KustersKevin Kusters.
  • #6429
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ik voeg me bij mijn voorgangers. Als we alles tot in detail gaan beantwoorden, dan hebben we een ganse handleiding voor het maken van een zwembad geschreven. Niet dat we niet willen helpen, integendeel, maar laten we eerst eens beginnen met het bouwen zelf.

   En veel vragen die budget gerelateerd zijn, daar kunnen we niet echt op antwoorden.

   Hier al wat korte antwoorden:

   1. Isolatie (XPS platen) onder de 20cm betonvloer nodig? Zeker geen EPS platen die drukken samen. Maar eigenlijk is isolatie onder het zwembad niet echt nodig. Heb je geld genoeg, leg ze dan. XPS dus.
   2. Ik heb veel gelezen over een drainage aanleggen onder de betonvloer. Iemand een voorbeeld/tekening van hoe dit aan te leggen? Eronder nooit. Eerst kijken of je grondwater hebt. Ben je niet zeker dan leg je drainage. Die leg je naast de betonvloer (niet eronder) maar dan net onder niveau van de betonvloer.
   3. Ik kom op forums/websites andere betonblokken tegen. De ene gebruikt holle en de andere volle met kleine opening erin (zie foto). Welke adviseren jullie? Meestal gebruikt men de holle maar dan groter, de bierbakken. Goed stevig. 
   4. Ik wil verticale wapening plaatsen tussen de vloer en de muur. Tot hoe hoog doe je deze wapening en in elk blok of om de XX centimeter? Indien gebruik wordt gemaakt van holle betonblokken zullen deze volgestort moeten worden om de wapening en blokken te “verbinden”. Zie voorganger
   5. Horizontaal wordt murfor aangebracht als wapening, neem aan dat dit in elke laag moet? Budget? Doe maar elke laag.
   6. De muren worden aan de binnenzijde afgewerkt door met cement te stucen (kalkvrij). Nog adviezen? Zie voorganger. Hangt af van wat je erin gaat doen. Zie ook voorganger
   7. Het zwembad wordt voorzien van een 2-componenten polyurethaan zwembadverf (dus geen liner). Iemand hier ervaringen mee en wat is de verwachte levensduur? Daarnaast las ik online dat wanneer je deze verf gebruikt je ook de buitenzijde van het zwembad waterdicht dient te maken, klopt dit en zo ja waarmee? Zie voorganger. Nee, als het zwembad aan de binnenkant niet echt waterdicht is, ga je dat aan de buitenkant zeker niet opvangen. Binnen fatsoenlijk waterdicht maken, met liner of polyesteren. Dat verf gedoe zou ik niet doen. Ik ben ook geen fan van polyester op betonblokken, maar anderen beweren dat het goed gaat. Eens zien na 10 jaar of die zwemkommen dan nog waterdicht zijn.
   8. Flexible of drukvaste PVC buizen? Zie voorganger. Je hebt flexibele én drukvaste nodig, beide specificaties in één buis.
   9. Aan de buitenzijde van het zwembad ook XPS platen aanbrengen voor isolatie? Zie voorganger. Budget vraag. Als je genoeg budget hebt, isoleer dan maar. Maar je gaat weinig ermee besparen. Een goeie afdekking is veel meer waard.
   10. Rondom het zwembad dient opgevuld te worden, kan dit met de grond die ik heb uitgegraven? Of zand-cement aanbrengen, maar hoe met lekkages? Budget vraag. Opvullen met stabilisé is altijd beter. Sommigen beweren dat aanvullen met gewone grond niet gaat zakken. Reken er toch maar niet op.
   11. Ik ga gebruik maken van zout, dit ivm de gevoelige huid van mijn vrouw. Waar moet ik opletten bij een zoutwater zwembad? Toekomstvraag. Wel aarding voorzien aan technische ruimte. Water moet geaard zijn.
   12. Graag advies over inbouwdelen, het liefst die ik achteraf ook nog kan gebruiken met een liner (voor de zekerheid😜)? Volgens mij is die vraag hier al eens gepasseerd. Inbouwdelen zo plaatsen dat je altijd liner kan gebruiken. Alle rubbers voor liner behouden.
   13. Alle apparatuur gewoon met een stekker in het stopcontact of een eigen schakelkast Dat is voor de toekomst. Schakelkast uiteraard.
   14. Advies mbt automatisering zodat de pomp en alles zelf in-/uitschakelt. (Mijn hele huis zit al vol met Fibaro Z-Wave domotica😬)  Toekomst
   15. Wat gebeurd er als water voor de inverter warmtepomp wordt gepompt maar de warmtepomp is uitgeschakeld? Schadelijk of enkel koud water? Niet schadelijk, er gebeurt niets. Toekomst.
   16. Hoeveel uur per dag dient de zwembadpomp aan te staan voor filtratie? 2 x uw volume kunnen rondpompen, dus afhankelijk van het totale debiet. Voor de toekomst
   17. Er dient rekening gehouden te worden met de windrichting, deze komt van de zijkant maar hier staat ook nog een hoge schutting voor. Niet zo belangrijk. Sommigen zeggen van wel. Plaats dan eventueel de spuiters mee met de wind. Ik heb ze omgekeerd staan, werkt prima
   18. Geen aparte zwembad randafwerking maar gewoon dezelfde bestrating als de rest van de tuin, ergens rekening mee houden? Toch zorgen voor een randje op één of andere manier
   19. In de winterperiode wil het waterniveau iets laten zakken zodat de leidingen droogstaan, hoe de leidingen leegspuiten? Toekomst
   20. Laatste vraag voor nu; ik wil een opbouw zwemafdekking. Iemand tips om een houten koof te maken en zelf een rolluikmotor te gebruiken? Toekomst? Dat wordt knutselen. Men verkoopt rolluiken met kader-systemen om zelf te bekleden met hout.
  • #6438
   Kevin KustersKevin Kusters
   Bijdrager

   Sylvester bedankt voor je antwoorden.

   Sommige zaken zijn inderdaad budget afhankelijk en toekomst gerelateerd.

  • #6449
   Bert DBert D
   Bijdrager

   20. Kijk ook even op https://www.zwembadforum.eu/forums/onderwerp/rol-voor-geleiding-van-zomerzeil-op-deksel/

   ik gebruik dat als inspiratie om de rol onder het plateau in te bouwen, opklapbaar zodra gewenst met gasveren voor het gewicht. Zie post erin van Michiel.

  • #6485
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Ik kan uiteraard gewoon antwoord geven op 20 vragen. Maar 60% is reeds beantwoord op een website die al 10 jaar steeds verder uitgroeit. De andere vragen worden in mijn handboek beantwoord of ik doe dat persoonlijk bij mensen die spullen kopen.

   Ik geef al 10 jaar heel veel informatie en daar ben ik zelf mee gestopt. Waarom?

   Omdat de informatie die mensen inwinnen vaak onsamenhangend is, niet relevant en zelfs foutief. Voor een klein bedrag vind je bij mij het hele pakket, zonder bijkomende verplichtingen. Maar je bespaart je er tientallen zoekuren mee.

   Vandaar mijn eerste reactie.


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

Weergave van 8 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties