Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Wat is een automatische terugspoel klep op een zandfilter?

Weergave van 0 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #853
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Een zandfilter vangt het vuil op van het zwembad. Wanneer dit vat veel vuil heeft opgeslagen dan gaat de druk oplopen. Het water kan er immers minder makkelijk door heen.

   Op elke zandfilter zit een klep (aan de zijkant of op de bovenzijde) waarmee je het water omgekeerd door het filter kan sturen. Dit vuil gaat vervolgens naar de riolering. Zie voor een eenvoudig werking de how-to pagina.

   Uiteraard zijn er ook systemen waarmee je dit automatisch kan laten doen. Een sensor meet bijvoorbeeld de druk en spoelt terug wanneer deze een bepaalde waarde heeft bereikt. Of periodiek, bijvoorbeeld 1x per week. Heel handig, maar helaas storingsgevoelig. Een klein deeltje kan de klep doen vastlopen en zelfs beschadigen. Tegenwoordig heb je van Pentair systemen die werken met perslucht en deze zijn wel wat betrouwbaarder.

   Tip van ons:

   Koop enkel een automatische spoelklep als je een goede service hebt. Wanneer de unit defect gaat in de zomer en je moet hem opsturen naar de fabriek, dan ben je hem weken kwijt. Als je dan geen vervanging hebt dan kan je je bad niet gebruiken. Een groene bak koud water is het enige resultaat. Zorg dus voor een (handmatige) backup of vervangingsmodel.


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

Weergave van 0 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties