- Dit onderwerp bevat 6 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 maanden, 3 weken geleden door
Sylvester.
-
AuteurBerichten
-
-
2 april 2022 om 09:36 #36335
Hallo allemaal,
Ons zwembad heeft deze winter voor het eerst overwinterd. Gaat om een bad met 47 kuub water. We maken gebruik van een doseersysteem (zwavelzuur en chloor) van Blue Lagoon (BL530).
Tijdens de winter heeft de pomp aangestaan met een debiet van ongeveer 6.
Het viel ons op dat de PH waarde gedurende de winter niet boven de 7 is geweest. Meestal rond de 6.3 En de chloorwaarden boven de 800mv (ongeveer 880 – 900).
We weten niet zo goed wat we hiermee aanmoeten. We hebben begrepen dat een te lage zuurgraad slecht is voor het zwembad en de techniek. We kunnen ons ook voorstellen dat het doseersysteem hier niet zoveel mee kan. Die kan alleen maar de PH waarde verlagen. We zouden dus zelf PH+ moeten toevoegen om de waarde te verhogen.
We hopen dat iemand wat licht schijnen op de volgende vragen:
.1 Is een PH-waarde van rond de 6.3 inderdaad een probleem gedurende de winter
.2 Kloppen die waarden wel die het doseersysteem laat zien. We hebben namelijk ook begrepen dat het bij lage temperaturen weinig zin heeft de PH waarde te meten. Geldt dit ook voor automatische doseersystemen. Of componseren die voor lage temperaturen?
.3 Moeten we misschien ook in de winter PH+ in het zwembad gooien om de waarde weer op peil te krijgen.
Elk advies is welkom
dank
-
2 april 2022 om 11:26 #36346
Eventjes een pH van 6 kan niet zo’n kwaad, maar het is inderdaad wel beter om hem rond de juiste waarde te houden. Ergens tussen de 7 en 7.5. In de winter maakt dat niet zo uit.
Ik neem aan dat het bad is afgedekt met iets, bv een rolluik. Dan is er geen chloor verbruik en wordt er weinig chloor bijgevoegd. In een klassiek doseersysteem is het de wisselwerking tussen het bijvoegen van chloor en het bijvoegen van zwavelzuur die ervoor zorgt dat de pH correct blijft.
Chloor verhoogt de pH een klein beetje. Als de pH iets te hoog is wordt er zwavelzuur bijgevoegd totdat de pH weer stabiel is. In de winter is de wisselwerking weg. Dan zal je manueel een handje moeten toesteken en wat pH+ bijvoegen.
Opgelet met de redox waarden. Redox is niet gelijk aan chloor. Redox kan stijgen als de pH daalt. Dat wil dus niet zeggen dat de vrije chloor mee stijgt. Je zal zien dat de redox weer daalt als je pH+ bijvoegt. Daarom moet de pH altijd correct en stabiel zijn (7,3) als je correct de vrije chloor wil inschatten. Ik weet niet of dat duidelijk is?
Dat terzijde, heb je in de winter eigenlijk geen chloor nodig. Onder de 12°c kunnen er zich geen algen meer vormen. Groen wordt het dus zeker niet.
-
2 april 2022 om 13:52 #36353
Dank voor je antwoord @Sylvester. Denk dat ik nu redelijk snap waarom de PH waarde daalt in de winter. De conclusie die ik trek is dat ik in de winter af en toe de PH waarde ga opschroeven met PH+
Zit nu wel met een 2 vervolgvragen:
.1 Je geeft aan: ‘Eventjes een pH van 6 kan niet zo’n kwaad’. Ik neem aan de de gehele winterperiode langer is dan ‘eventjes’?
.2 Wat bedoel je met ‘In de winter maakt dat niet zo uit’
-
2 april 2022 om 14:42 #36360
Een pH van 6 kan niet echt kwaad.
Alles is relatief. Ik heb al eens in een zwembad met een pH van 3 gezwommen. Dat zwembad en filter installatie leeft nog steeds, ondanks dat dat een ganse winter zo was. Het ligt er ook aan welke materialen in het zwembad zijn gebruikt. Een PP-zwembad kan nog goed tegen een pH van 3 of zelfs lager, een liner zwembad kan niet zo lang tegen een pH van 3 of lager. Van metalen zegt men ook wel eens dat het kwaad kan onder de 6. De pomp zou wat meer afzien. Zwemkleding is het eerste materiaal dat problemen gaat krijgen. En uiteraard de mens zelf ook, door irritatie aan de ogen. Anderzijds kan je in theorie iets van ph3 nog steeds drinken. Cola heeft een pH van 2.8. Citroensap en azijn heeft een pH van 2, dat kan je nog nét drinken. Daaronder wordt het minder drinkbaar.
Waarom ik zei dat een correcte pH in de winter minder van belang is?
1. Omdat er dan toch niet gezwommen wordt
2. Omdat het water dan toch meestal onder de 10°C is en algenvorming sowieso niet mogelijk is.
Met warm weer en drukke zwembezetting is het veel belangrijker om de pH correct in te stellen.
Nog even een aanvulling. In de winter regent/sneeuwt het veel, dat kan ook bijdragen tot verlaging van de pH, zeker als het veel regent.
-
2 april 2022 om 15:11 #36375
Dank. Dit helpt zeer 👍
-
2 april 2022 om 19:12 #36450
Ik zou het nog eens moeten opzoeken hoe het juist zit, maar er is ook een verband tussen de watertemperatuur en je PH level. De PH wordt hoger naarmate de temperatuur stijgt. Tijdens de opstart vorig jaar had ik ook een lage PH, maar die ging vanzelf omhoog naarmate de temperatuur toenam waardoor de PH uiteindelijk te hoog werd.
Zwembad chemie is sowieso een vergelijking met verschillende variabelen, maar ik heb toen toch in mijn nota’s gezet eerst de temperatuur op peil te brengen vooraleer PH plus te gaan toevoegen.
-
2 april 2022 om 19:22 #36457
de pH is inderdaad eveneens afhankelijk van de temperatuur. Calibratie van een toestel dat pH meet moet je altijd bij de correcte temperatuur doen. Maar zo groot zijn de verschillen niet. Doorgaans daalt de pH met stijgende temperatuur. Hier is het omgekeerde effect gebeurd, de pH is aanzienlijk gezakt in de winter. Dat is dan hoofdzakelijk door de neerslag.
In de winter maakt het niet uit dat je er een halve pH naast zit. En in de zomer is de temperatuur niet zo verschillend door de massa.
En als dat nu eens 7.1 is en morgen 7.3, dat maakt niet zoveel uit.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.