Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Zandfilter winter

Weergave van 16 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #8397
   jannejanne
   Bijdrager

   Sinds dit jaar heb ik een nieuwe zandfilter, hij is kleiner en staat laag bij de grond. Iedere herfst moet ik het water uit de zandfilter laten lopen tegen het bevriezen maar omdat de afloop heel laag bij de grond is kan ik er geen emmer of kom onderzetten. Het water zomaar laten lopen is geen optie. Mijn vraag is, kan ik het water erin laten en de zandfilterpomp inpakken met noppenfolie of dekens of iets anders om het bevriezen tegen te gaan ?

  • #8406
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Als hij buiten staat gaat dat niet.

   Je kan op de afloop een slang steken. Is dat een idee?

    

  • #8411
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Draai er zo’n Gardena kraanstuk op en dan een slang erop zoals Sylvester schrijft.

  • #8416
   jannejanne
   Bijdrager

   Ja dat zou ik kunnen doen maar moet dan eerst de pomp niet leeg zijn want als ik de dop eraf draai stroomt het water er uit

  • #8421
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ja dat kan je best doen, eerst de leidingen en de pomp.

   Daarna 6-weg kraan op filteren zetten en leeg laten lopen

  • #8426
   jannejanne
   Bijdrager

   Dat is een goede oplossing voor volgend jaar dan maar ik moet nu de pomp eerst leeg krijgen.

  • #8431
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Bij sommige pompen staat er een soort nippel / pvc zeskantdop op, om het water af te laten mogelijk te maken. Ik heb het met rood gemarkeerd op onderstaande foto.

  • #8513
   jannejanne
   Bijdrager

   Dat heb ik reeds gedaan Rudy maar het is de zandfilter dat ik moet leeg krijgen zonder dat het tuinhuis vol water ligt

  • #8529
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Wat is dan nu het probleem?

  • #8555
   jannejanne
   Bijdrager

  • #8560
   jannejanne
   Bijdrager

   De afloop van de zandfilter staat laag bij de grond, ik kan er geen kom of emmer onderzetten om het water op te vangen, daarom dat ik vroeg dat als ik hem zou inpakken met noppenfolie of dekens, dat het water dat in de zandfilter zit niet zou bevriezen, dan moet hij niet leeg gemaakt worden.

  • #8565
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Dat is de afvoer van de pomp. De filter heeft ook een afvoer. Meestal kan je daar wel een buis aan vastmaken.

   Dus:

   eerst de filter laten leeglopen via een slang. Daarna het deksel van de pomp openen en met een bekertje het water eruit te scheppen.

   Daarna kan je eventueel het ventiel aan de onderkant openen om het restwater op te vangen met een dweil. Maar zelfs dat hoeft niet, je kan die dweil ook in de pomp steken en zo het laatste water laten absorberen.

  • #8571
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   De enige oplossing die ik zie, is een platte flexibele pvc slang over de pvc wartel bevestigen en afdichten met een stripklem. Wanneer de slang bevestigd is, de dop er proberen afdraaien zodat hij in de slang komt te zitten en het water toch zijn vrije loop heeft naar de riolering/tuin of iets waar je het in opvangt.

  • #8576
   jannejanne
   Bijdrager

   Ja Rudy, ik denk dat dit de simpelste oplossing gaat zijn, maandag ga ik eens zien voor zo een slang.

  • #8581
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ik gebruikte daarvoor altijd de stofzuiger slang van het zwembad.

   De opening van die slang is groter dan de aflaatdop maar dat maakt niet uit. Rol de slang helemaal af tot in de tuin. Zie dat de slang over gans die lengte plat ligt en liefst ook een beetje bergaf loopt. Enkel centimeters is genoeg. Leg de slang tot aan de aflaatdop. Draai de dop eraf en duw direct daarna de slang over de aflaat-tuit (of hoe het ook heet). Leg een baksteen op de slang zodat de slang goed tegen de wand van de filter blijft duwen. Het is niet waterdicht maar dat hoeft niet. Als alle buizen leeg zijn en enkel de filter vol, dan zal het water er langzaam met weinig kracht uit lopen. Het water loopt langzaam door de lange slang. Het zal dus even duren vooraleer hij volledig leeg is.

   Leg er voor alle zekerheid een dweil onder, om de enkele druppels op te vangen.

   Tegenwoordig overwinter ik het zwembad altijd actief met vorstbeveiliging, dus met alle water erin. Ik laat geen water af, nochtans staat alles in een niet verwarmd tuinhuis.

   Noppenfolie of dekens is ook geen optie. Dat houdt even tegen, maar met flinke langdurige vorst gaat de kou er toch doorheen.

  • #8587
   jannejanne
   Bijdrager

   Dat is een goed idee , ik ga het morgen proberen , alleen is er een klein drempeltje aan de deur van het tuinhuis , morgen eens bezien

  • #8592
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Als dat drempeltje waterpas-gewijs lager is dan de uitlaat van de filter, kan de slang er gewoon overheen . En anders ergens een gat in het hout tegen de grond maken waardoor je de slang kan steken, en dat je met ‘iets’ elk jaar netjes dicht kan maken.

   Het water loopt heel langzaam en moet over de ganse lengte van de slang net iets lager liggen dan de uitlaat.

   Als straks het water eruit is, kan je iets maken dat je erop kan draaien en met een rubber min of meer waterdicht is. Knutselen heet dat.

Weergave van 16 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties