Tags: opvoerhoogte
- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 4 maanden geleden door
Sylvester.
-
AuteurBerichten
-
-
23 februari 2022 om 15:49 #35518
Hallo,
onze zandfilterpomp lijkt niet sterk genoeg te zijn in de nieuwe situatie. Kunnen jullie advies geven wat er eventueel aan gedaan kan worden?
– Intex 4m3 zandfilterpomp
– Intex zwembad 11m3
– 2x solarmat van 600×60
– Opvoerhoogte +/- 3m (voor de solarmatten op de garage)
– intex zoutwatersysteem
– 32mm zwembadslang om alles aan elkaar te koppelen (met ribbels)
in 2020 hadden we nog maar 1 solarmat en geen zoutwatersysteem. In 2021 zijn het zoutwatersysteem (direct na de pomp en voor de bypass) en de tweede solarmat toegevoegd. Vanaf dat moment was de doorstroom een stuk minder en leek de pomp een veel zwaarder brommend geluid te maken. Het zouwatersysteem gaf vaak een “underflow” foutmelding.
Inmiddels links en rechts wat info ingewonnen. Een zwaardere pomp van 8m3 wordt aanbevolen waar iemand anders gladde PCV pijp adviseerde. Dat laatste is praktisch lastig aangezien het een tijdelijke opstelling is en er flink wat (haakse) knikken in te zitten.
Een zwaardere pomp heeft op dit moment de voorkeur. Simpelweg omdat dit het minste gedoe is (overige spullen kan ik hergebruiken). Maar gaat dat goedkomen? En dubbel zo zware pompt met bijna overal 32mm buis en aansluitingen. Eventueel zou de bypass op 50/50 kunnen worden gezet om de weerstand te verlagen. Maar er moet wel voldoende water door de solarmatten stromen. Of zou een 6 m3 pomp al voldoende zijn… Ik weet het niet. (help! ;-))
mvg Peter
-
24 februari 2022 om 18:42 #35551
Geen makkelijke lijkt me. De intex pompen zijn gemaakt om onder de waterlijn te staan en van de natuurlijke waterdruk gebruik te maken, maw beperkte opvoerhoogte. Drie meter opvoeren door 32mm ribbel buis met haakse kronkels en de weerstand van de solarmatten zelf … dat is te veel voor een pompje van 4m3. Je oplossing met de bypass zal nog minder druk geven op de flow door je zonneverwarming; die zal dan zo goed als niet meer werken.
Een zwaardere intex pomp kan een oplossing zijn, als is het moeilijk te zeggen of dat voldoende zal zijn. Je gaat dan wel naar de 38mm buizen moeten overstappen en ook de drain / inspuiter vervangen door 38mm en met een hoger debiet. Het is niet gezegd dat jouw Intex bad wel 38mm doorvoeren heeft. Bij de XTR reeks is dat denk ik wel standaard. Dan zou ik ook alle buizen vervangen door 38mm of desnoods 50 harde PVC naar het dak.
Wat ik vroeger deed met onze Intex was een goedkoop pompje aansluiten op de (zelf gemaakte) solar verwarming via een apart circuit, dus niet door de Intex filter pomp. Dat was dan met een wat bredere tuinslang (25mm?), ook een drietal meter omhoog. Dat ging perfect, maar je hebt dan wel twee stukken tuinslang in je zwembad liggen wanneer je wil verwarmen. Hierdoor kan je je Intex pomp behouden en zijn de extra kosten en werk beperkt. Maar het is natuurlijk een knutsel oplossing.
-
25 februari 2022 om 10:49 #35562
Die aparte pomp lijkt me een heel goede oplossing. Dat houd het simpel en lost ook meteen het probleem op dat het zoutwatersysteem en filter andere timing kunnen hebben dan de solarmatten. Zo kan ik de solarmatten pomp aanzetten bij veel zonlicht en de zandfilter wanneer nodig.
Vraagje over de doorstroom. Hoeveel 4m3 / u pomp zou ik dan moeten gebruiken bij twee solarmatten? Als het water er langzaam doorheen stroomt komt het er warmer uit maar ook minder water. Als dat mengt dan lijkt het verschil niet groot t.o.v. een hogere doorstroom waardoor er meer water met lagere temperatuur uit komt. De warmteoverdracht zal gelijk blijven.
Voor / nadelen lage doorstroom:
+ minder stroomverbruik
+ Stillere pomp (???)
+ goedkoper in aanschaf
+/- water moet er niet te heet uitkomen
Ik verwacht dat een pomp van 1m3 / uur al goed genoeg kan zijn. Wat denken jullie? Eventuele suggesties voor een aanzuigende pomp zijn van harte welkom.
mvg Peter
-
25 februari 2022 om 10:54 #35567
uw redenering van het warme water klopt. Stroomt sneller maar minder warm, resultaat is hetzelfde. Sterker nog, iets beter. Het rendement wordt bij solarmatten vooral gehaald uit de lage delta-T (een verschil van één tot twee graden).
Wat uw pomp betreft, wat bedoel je met een pomp van 1m3/h? Wat ga je daarmee doen?
Je stelt ook de vraag: “hoeveel 4m3/H pomp moet ik”. Wat bedoel je daarmee?
-
25 februari 2022 om 19:41 #35578
Ik moet een pomp uitzoeken die het water aanzuigt en de vereiste opvoerhoogte en weerstand aan kan. De kracht van de pomp / capaciteit wordt vaak in kubieke meters per uur uitgedrukt. Die 1 m3 / u is een schatting van de vereiste capaciteit van de pomp. Misschien is minder ook wel voldoende. Daar probeer ik bevestiging voor te krijgen.
Die “4 m3/u” is een typefout. Daar had m3/u moeten staan. Of in andere woorden, waat voor capaciteit moet de pomp hebben voor 2 solarmatten met een opvoerhoogte van 3 meter?
-
-
25 februari 2022 om 11:01 #35573
ah ik ben mee, vorige post van DDA gelezen.
Ja, je kan met 2 circuits werken. 2 pompen? Ik weet niet of dat zuiniger is.
Het kan, maar het kan ook anders…
Eventueel 1 degelijke pomp met meer debiet, en dan een bypass naar de panelen.
-
25 februari 2022 om 20:00 #35583
Het stroomverbruik zal inderaad toenemen door de extra pomp. Maar de bypass bij ons is mechanisch. Door gescheiden circuits te gebruiken in combinatie met door domotica aangestuurde relais kan ik het volledig automatiseren. Bovendien blijft de installatie eenvoudig. Er zitten nog steeds 2 leidingen in het zicht naar het dak van de garage. De rest blijft uit het zicht.
Als ik voor debiet verhoging ga dan blijft ik nog steeds dezelfde knelpunten houden. Zowel de solarmatten als de bijpass en aansluitingen op het zwembad zijn 32 mm. Is het niet zoals bij een snelweg dat de doorstroom wordt bepaald door het smalste stuk?
De pomp gaan we in de garage zetten (ivm geluid en om elektra in de buurt van het zwembad te voorkomen). Dan zal ik met flexibele PVC buis moeten werken om met alle hoeken en bochtjes om te gaan. Dat gaat ook flink in de kosten lopen (10 Eur0 / meter)
https://www.wildkamp.nl/product/aquastar-zwembadslang-pvc-blauw-40-mm-l-25-m/15096058
Nog een hoop gepuzzel dus….
-
-
25 februari 2022 om 20:17 #35588
Ik weet natuurlijk niet hoe je wil automatiseren. Doorgaans wordt er maar één pomp geïnstalleerd, vooral omdat dat makkelijker, minder buis kost en minder gedoe vergt.
Als je het goed wil doen vervang je alles of zoveel mogelijk door 40 of zelfs 50 mm buis.
Zo kan je ook makkelijk het debiet door de verwarming regelen met een bypass, zoals het eigenlijk bij elk zwembad gebeurt.
De prijs is er wel ver over. Doorgaans kost een 50mm buis rond de 5 euro als je ze met een ganse rol koopt.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.