Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

zelf bouwen van een zwembad

Weergave van 11 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #1324
   arne de sterckarne de sterck
   Bijdrager

   Hallo, in het najaar plan ik te starten met de aanleg van een zwembad. nu heb ik hier omtrent nog enkele vraagjes. ik zou een betonplaat gieten van een 20/25cm met 350 kg cement per m3 en wapeningsnet. ik twijfel juist nog over de manier van de wanden. ofwel polystreenblokken en opnieuw een betonpomp van 60m laten komen, owel opmetsen in betonblokken. hier omtrent heb ik al redelijk wat opgezocht en gevonden, maar wat is nu het beste? de ene zegt dat holle betonblokken met murfor voldoende stevig is, de andere zegt om deze toch ook op te vullen met bewapening en beton, en sommige beweren dan weer holle betonblokken? ook had ik nog een vraagje wat ik net moet voorzien om een inbouwrolluik te plaatsen (in een latere fase).

   mvg

  • #1328
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Ik heb ongeveer 1000 zwembaden gebouwd en gebouwd zien worden met holle betonblokken en murforwapening. Volstorten heeft geen zin. Polystyreenblokken zijn leuk om te zien, maar je hebt echt meer werk en meer risico op schade aan de muren en zwembadvloer.

   Maar de tegenstrijdige verhalen zijn op internet overal vindbaar. Check http://www.bouwzelfjezwembad.nl/bouwplan voor een heel overzicht.


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #1330
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ik ben ook niet zo’n voorstander van polystyreen blokken. Inderdaad lijkt het mooi, maar is niet altijd zo. Gegarandeerd dat er ergens wel één of meerdere blokken kapot springen. Je moet heel goed stutten en dan is er nog altijd een risico. Ik heb er ook al gezien die polystereen blokken hebben gebruikt en dit laag per laag hebben opgebouwd en gevuld. Dan heb je geen risico op springen van blokken. Maar dat is zeer arbeidsintensief, meer dan het metselen van blokken.

   Gewone holle betonblokken met murfor is inderdaad voldoende als je het goed doet. Gebruik in dien mogelijk wel de grote blokken om te metselen, de zogenaamde bierbakken. Zeer zwaar maar is wel stevig. Gaat dat niet, gebruik dan de gewone maat maar metsel die dan op zijn brede kant. Omgekeerd metselen met de opening naar onder.

   Het feit dat je met polystyreen blokken reeds isolatie hebt, is waar. Maar die meerwaarde is minimaal. Je verliest niet zoveel warmte door de wand. Je kan eventueel betonblokken ook aan de buitenkant isoleren met XPS platen.

  • #1331
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Sylvester, we zouden moeten samenwerken!


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #1333
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   100% mee akkoord de betonblokken in combinatie met murfor.

  • #1335
   arne de sterckarne de sterck
   Bijdrager

   dank voor de reacties. ik heb mij het handboek en het plan gekocht van bouwzelfjezwembad.nl. ik zal mij hierop baseren. hij beschrijft de mbi betonblok 19x20x29. is deze tand en groef? dan nog 1 enkel vraagje, wat dien ik t voorzien voor in een latere fase een inbouwrolluik te monteren. hoe groot dient de nis te zijn, elektriciteit, etc?

   mvg

  • #1351
   Wim77Wim77
   Bijdrager

   De grootte van de nis is afhankelijk van de lengte van het bad (en dus de dikte van de rol) Vraag dit na bij uw leverancier van het rolluik. Hij kan de exacte maten geven. Voorzie zeker voldoende ruimte! (Hier is er 80cm tussenruimte)

    

  • #1353
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ik heb mijn  bak voor mijn rolluik, 1m  x 1m x breedte  zwembad gemaakt.  Dit is makkelijk om eens uit te kuisen, of bij een eventuele vervanging van de lamellen of een ander defect.

  • #1491
   ben broedersben broeders
   Bijdrager

   goede middag ,

   vraagje de betonblokken in combinatie met murfor moet dit in elke laag komen .

   vr gr

  • #1542
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ga je verticale wapening plaatsen ?

  • #1550
   ben broedersben broeders
   Bijdrager

   Ja en dan verankerd met de vloer .

  • #1551
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ik zou iedere laag Murfor plaatsen, de mazen van een wapeningsnet nabootsen .

Weergave van 11 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties