Tags: warmtepomp, zonnecollector
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 maanden, 3 weken geleden door
Toffy.
-
AuteurBerichten
-
-
31 januari 2022 om 23:46 #34856
Hallo iedereen,
Ik ben me aan het inlezen over de verschillende mogelijkheden om een zwembad te verwarmen. Betreft ca. 4x10m² met solar rolluik.
Alle zwembadbouwers raden me totdusver een verwarming met invertor warmtepomp aan. Ik versta het ook, lekker eenvoudig en de klant voorziet gewoon de nodige voeding en betaalt de electriciteit. De invertor types zouden dan ook nog eens energiegunstiger zijn dan de oudere types.
Gezien de stijgende energieprijzen moet dat toch veel beter kunnen. Ik vermoed dat ik dan uitkom bij een gecombineerd systeem warmtepomp+zonnecollectoren. Ik las het hier ook alvast op dit forum + de opmerking dat bij serie schakelen, eerst WP en dan zonneboiler energetisch het best zou zijn. Ik zie daar ook wel wat automatisatie bijhoren (gestuurde bypass valves, temperatuurmetingen,… ) en een leeglaat voor in de winter? Zo een collector neemt ongetwijfeld wat extra drukval en als je zwembad voldoende opgewarmd is kan alles gebypassed worden lijkt me. Kortom, ik ben dus op zoek naar wat ongetwijfeld een klassiek leidingschema moet zijn + (Belgische) firma waar ik terecht zou kunnen voor het juiste advies hierover ?
Ik heb momenteel geen zonnepanelen, de beschikbare oppervlakte op mijn tuinhuis zadeldak 1zijde is relatief laag + ‘ziet’ gelukkig wel behoorlijk wat zon. Ik moet de dakoppervlakte nog opmeten maar wellicht minder dan 10m². Ik zou de zonnecollector dus graag met zo hoog mogelijk rendement willen.
Denken jullie dat ik ‘op het juiste spoor’ zit met mijn redenering ? Stuur me gerust bij.
Alle info/hulp welkom.
Grts, T.
-
1 februari 2022 om 12:51 #34868
Ik kom alleszins toe moet de collector (zonnepanelen, zonnematten) op het tuinhuis, in combinatie met solar rolluik. Ik kan verder zonder warmtepomp. Natuurlijk als je in het tussenseizoen in de koude buitenlucht ook nog wat wil zwemmen, ga je een WP nodig hebben.
Ik heb het tuinhuis met zadeldak volledig vol liggen en is in totaal ook maar ongeveer 10m2.
Hoe je een WP en zonnepanelen moet schakelen? Dat is altijd wel wat discussie waard, maar globaal gezien maakt het niet zoveel uit. Je kan ze in serie zetten, of parallel. Beiden vergen wel een goede sturing.
Ik zou de volgorde als volgt kiezen als het in serie komt :
Filter installatie > zonnepanelen > WP > chemie > zwembad.
-
6 april 2022 om 22:47 #36513
Kleine update :
Ik heb er uiteindelijk niet voor gekozen. Ik heb gewoon teweinig beschikbare oppervlakte op mijn tuinhuis. Dat is dan ook de enige reden. “Gratis” verwarmen dmv de zon is naar mijn mening altijd de eerste optie. Door dat te combineren met een warmtepomp kan je je zwemseizoen verlengen en kies je eigenlijk zelf hoe duur je het maakt.
Ik heb behoorlijk wat onderzoek gedaan naar welke zonnecollector systemen er bestaan. EPDM matten is de eenvoudigste oplossing, maar leek me wat fragiel voor hagelschade. OKU is wat dat betreft veel beter, ik vond zelfs een Youtube filmpje waar iemand met een hamer op de panelen klopt om de stevigheid aan te tonen. Ik vond nog Allpool.be als Belgisch verdeler van Sunstar en Ecospark zonnecollectoren van Umasolar.com. Zou beste rendement hebben, maar voor mij dus nog steeds te weinig. Ik laat wel de plaats voorzien in mijn leidingsysteem om later een 3-weg klep en retour tussen te bouwen mocht er een systeem met hoger rendement op de markt komen. Daarnaast zijn er ook van die zonnebollen. Ook die gaan van low-quality, tot zeer degelijke oplossingen als Blozoen koepels.
Mvg, T.
-
6 april 2022 om 22:56 #36514
EPDM matten en hagelschade? Die kunnen niet beschadigen door hagel.
-
6 april 2022 om 23:40 #36515
Tja, dit filmpje had mij alvast overtuigd.
Supreme Heating’s Heatseeker OKU Strength Test – YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=jNnzhMzt47k
http://www.supremeheating.com.au/solar-pool-heating/
Mvg, T.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.