Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Zwembad extra warm, andere warmtepomp?

Weergave van 10 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #2021
   Robbert KlikRobbert Klik
   Bijdrager

   Hallo,

   Ik heb een nieuwe woning gekocht met in de tuin een kleine plungepool van 320x220x150 (10,5M3). Wij vinden het heerlijk om er in te ziten, maar het is ons alleen wat te koud (we krijgen hem maximaal op 27gr), maar zouden het bad graag warmer krijgen (min. 30gr, liefst zelfs 32gr). We beseffen ons dat dit warmer is dan ‘normaal’ en we dan eigenlijk een jacuzzi moeten nemen, maar we zijn zo gek op onze plungepool.

    

   Momenteel gebruiken we een 3kw eco warmtepomp om het bad op te warmen (zie foto) en hebben we daarnaast een solar-lamellen afdekking. Kunt u ons helpen hoe we de temperatuur naar het gewenste niveau kunnen krijgen? Staat onze bypass goed afgesteld (zie foto), of is de enige optie een zwaardere warmtemotor, en welke moeten we dan nemen? 5kw / 6kw?

   Alvast enorm bedankt voor jullie hulp!

   Rob en Es

   foto1

   foto2foto3

  • #2034
   Kristof HussonKristof Husson
   Bijdrager

   Staat je warmtepomp  dag en nacht te draaien dan? Mischien is de filtertijd kort ingesteld en krijg je daardoor je bad niet warm?

   Wat is de reden dat de 3 kranen half open staan?

   Kristof

  • #2038
   Robbert KlikRobbert Klik
   Bijdrager

   Hi Kristof,

   De pomp (via filtratie) heb ik nu van 08.00-20.00 uur aan staan. Ofwel 12 uur per dag. Denk jij dat de pomp in feite voldoende moet zijn?

   Online lees ik ook dat het ‘verkeerd’ afstellen van de by-pass de oorzaak kan zijn.

   Robbert

  • #2039
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Vermeld eens welke pomp erop op staat ( hoeveel m³/h) en welk type warmtepomp ( merk en type) zodat we eens kunnen nagaan of hoeveel debiet er langs je warmtepomp mag. Op je foto zie ik geen enkele kraan die volledig open staat, begin eens met die 4 onderste kranen volledig open te zetten. Je beperkt het aanzuigen van je pomp op deze manier.  Ik zie ook twee injectoren voor je chemicaliën net naast elkaar zitten. Ik hoop voor je dat je niet met PHmin ( zwavelzuur) en Chloor aan het werken bent, normaal moeten die twee injectoren 0,5m uit elkaar staan.

  • #2042
   Kristof HussonKristof Husson
   Bijdrager

   @Rudy 100 , bij mijn Harmo pool ph en chloor doseerder staan deze ook naast elkaar? Dit is zo geleverd? Of houd de sturing het gelijktijdig doseren tegen?

    

    

   Kristof

  • #2043
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ondertussen heb ik de label van je warmte pomp uitvergroot en lees ik dat je warmtepomp een debiet van 3 tot 5 m³/h aan kan, men geeft aan dat een pomp van 4.5 m³/ h min. vereist is. Je WP kan zwembaden tot 15000 l verwarmen.

  • #2044
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Kristof  of je sturing het gelijktijdig injecteren belemmert weet ik niet. Maar het zou wel eens kunnen, ik durf mij er alleen niet over uitspreken.

  • #2045
   DDADDA
   Bijdrager

   Een grotere warmtepomp gaat je pool sneller kunnen opwarmen, maar met de huidige warmtepomp zou je het water tot hogere temperaturen moeten kunnen opwarmen. Het kan wel zo zijn dat de afkoeling ‘s nachts de opwarming overdag compenseert en dat de temperatuur daarom rond 27 graden blijft hangen. Op warmere dagen/nachten zou de temperatuur dan wel moeten stijgen. Als dat de oorzaak is, dan heeft een grotere WP wel zin maar gezien het volume van het bad en de lamellen lijkt dat eerder onwaarschijnlijk.

   Het zou ook aan een te lage flow van je systeem kunnen liggen. Doe je regelmatig een backwash en rinse van de zandfilter? De kranen van/naar de warmtepomp moeten helemaal open en enkel met de bypass regel je de flow van de warmtepomp. Zoals de kranen nu staan, zou dat misschien ook de flow van je systeem kunnen beperken of verstoren.

   Update: Rudy heeft het al aangehaald, maar de enige kraan die half slag kan staan is de bypass. De andere kranen staan open ofwel helemaal dicht. Op de foto staan ze allemaal half slag zie ik nu. Da’s vreemd en vermoedelijk ligt daar ook de oorzaak.

  • #2050
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ik heb een filmpje gevonden hoe je jouw WP kunt instellen. Jouw WP geeft een druk weer van 1.8 bar men adviseert 1.5 bar . Begin alvast maar met alle kranen op je aanzuigleidingen volledig open te draaien , dit belast je pomp onnodig.

    

  • #2056
   Robbert KlikRobbert Klik
   Bijdrager

   Enorm bedankt voor het meedenken! Ik heb nu de volgende dingen aangepast;

   – alle afvoeren vanuit het zwembad naar het filter volledig open gezet

   -aan/afvoer warmtepomp volledig open

   -bypass 80%open (ga morgen even het dak op om de druk te checken, begrijp van jullie dat hij naar 1.5 moet)

   -backwash & rinse gedaan

   -we laten de warmtepomp continue aan staan

   hopelijk gaat dit helpen bij het op temperatuur krijgen. Ik zal jullie laten weten of het werkt, of eventueel kunnen we samen verder naar andere oplossingen zoeken.

   Nogmaals dank!

   Rob en Es

    

  • #2186
   Robbert KlikRobbert Klik
   Bijdrager

   Dank allemaal voor jullie hulp! Met jullie tips is het gelukt om het zwembad op een heerlijke 32graden te krijgen, belangrijkste oorzaak zat in de afvoeren/kleppen  afstelling en daarmee de warmtepomp op juiste druk/flow te krijgen.

   Nogmaals dank en geniet allemaal van jullie zwembad op deze prachtige dag.

   Rob en Es

    

    

Weergave van 10 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties