Tags: Zwemvijver met chloor
- Dit onderwerp bevat 11 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 4 maanden, 1 week geleden door
Helinde Hutting.
-
AuteurBerichten
-
-
12 februari 2022 om 11:08 #35135
Ik speel met het plan om een chloorbad met folie in de grond aan te leggen. Soort zwemvijver dus, maar dan met chloor want ik zit niet op een groene soep te wachten. Dus: gat graven met onkruiddoek, geotex ter bescherming en folie wat bestand is tegen chloor. Heeft iemand zoiets wel eens uitgeprobeerd en zien jullie problemen? Reden: we hebben een zandstrand met exotische beplanting in de bloembakken. Daarbij wil ik een geleidelijk aflopend zwembad zoals bij een strand. In een organische vorm met rotsblokken langs de rand. Met een standaard zwembad is dat niet mogelijk. Ik heb zandkleurig folie gevonden wat zowel voor zwemvijver als zwembad (dus chloor) geschikt zou zijn met antislip. Dat laatste lijkt me wel handig bij een langzaam aflopende bodem. Ik zie alleen niemand die een chloorbad van folie in de grond aanlegt en vraag me af waarom…
-
12 februari 2022 om 17:07 #35153
Dat wordt hier heel weinig (niet?) gedaan. Er zijn wel wat nadelen. Koppeling van buizen, skimmers, stofzuigen, stevigheid, afdekken zeer moeilijk of niet, rolluik niet mogelijk, algemeen uitzicht…
-
12 februari 2022 om 19:26 #35171
Zo’n zwembad in dergelijke vrije vorm zal je in deze regio niet snel zien. Dat valt niet te verwarmen en af te dekken. In de US heb ik ooit zoiets gezien, maar dat is ook in een veel warmer klimaat dan hier. Waarom maak je geen natuurlijke zwemvijver? Als die goed is uitgevoerd en onderhouden, mag je van algen geen last hebben.
-
12 februari 2022 om 21:50 #35183
Je bedoelt zoiets…
Ik denk dat dat hier heel moeilijk gaat gaan.
Als ik naar de buurman kijk zie ik al genoeg. Deze heeft een ingebouwd zwembad en ligt het ganse jaar open. De helft van de tijd is het groen ondanks chloor. Dat moet je heel goed opvolgen en voldoende chloor en stabilisator, anders wordt het niks.
-
13 februari 2022 om 10:29 #35204
Dank voor jullie reacties. Fijn dat er mee gedacht wordt. Ik zie dat vooral het afdekken (en daardoor dus de verwarming?) een probleem is. Ik heb nu zo’n rond opzetbad van 10.000 l. Dat houd ik met noppenfolie en 2 zonnenbollen niet warm, maar de kou is er vanaf. Met een zandfilter en chloortabletten en geregelde chloor en pH controle is de waterbalans prima. Bij een grotere inhoud zal ik uiteraard een grotere pomp nodig hebben en meer zonnebollen (of een ander systeem). De afdekking is inderdaad wel een dingetje waar ik nog niet zo over nagedacht had. Noppenfolie op maat moet kunnen, maar dan moet ik wel elke keer voor en na het zwemmen met dat noppenfolie aan de slag… Ziet er bovendien niet mooi uit. Ik kwam wel ergens een vloeibare substantie tegen wat de warmte zou isoleren en waar je niets van zou merken tijdens zwemmen of voor je gezondheid. Speciaal voor ongewone zwembadvormen. Maar hoe dat bevalt? Heeft iemand daar toevallig ervaring mee? Een gewone zwemvijver heb ik ook over nagedacht, maar ik vind blauw water veel aantrekkelijker. Bovendien kun je een zwemvijver sowieso nauwelijks verwarmen, want dan gaan de planten dood of verstoor je de balans met meer algen/groen water als gevolg.
-
14 februari 2022 om 13:14 #35259
Eigenlijk wil je een zwembad 🙂
Het idee met de vijverfolie zou ik laten voor wat het is. De techniek die nodig is om je water kwalitatief goed te houden (skimmers, inspuiters, drainage, …) alleen al, zijn niet uit te voeren in volle grond en met alleen een folie. Stofzuigen, verwarmen, afdekken, chemie, onderhoud enz gaat ook onbegonnen werk zijn in alle eerlijkheid.
-
14 februari 2022 om 18:50 #35311
Probleem is dat beton geen optie is omdat het te ver van de weg afligt. Dus ook een betonnen ondervloer onder een polyesterbak valt af. Alternatief is zo’n standaard ronde bak van bijv staal of folie. Maar ik heb dus liever een vrije vorm. Inspuiters en afzuigopeningen heb je toch ook in een zwemvijver?
-
16 februari 2022 om 12:06 #35396
Als je een “standaard ronde bak” wilt ingraven zal er ook een betonvloer onder moeten. Een staalwandzwembad moet rondom bovendien worden aangevuld met (mager) beton.
-
16 februari 2022 om 13:54 #35407
Eventueel kan het met chape ook gebeuren, maar dan moet je de bodemstructuur ter plaatse kennen. Ook PP of PE baden worden vaak op chape gezet. Dat geeft wat meer ruimte om toch een stabiele bodem te voorzien zonder met een ‘betonmolen’ door de tuin te moeten rijden.
-
17 februari 2022 om 10:15 #35425
Wat is precies chape? Is dat hetzelfde als stabilise?
-
17 februari 2022 om 21:57 #35441
Dat is ongeveer hetzelfde maar niet helemaal. Beiden hebben een samenstelling met zand, cement en water, maar in een andere verhouding. Het zand van stabilisé is doorgaans wat ruwer, minder cement en minder water. Maar als je er meer cement in laat doen is stablilisé even goed.
-
18 februari 2022 om 15:29 #35468
Ah oké, dankjewel voor de informatie.
Heeft er iemand toevallig ervaring met conzero als alternatief voor beton?
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.