Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Onderhoud van een Intex zwembad


Heb jij een heerlijk Intex zwembad? Dan weet je dat het belangrijk is om je zwembad goed te onderhouden. Het zwemwater helder houden is belangrijk, wanneer je het water en je zwembad niet goed onderhoudt loop je het risico op algen, schimmels of bacteriën in je zwemwater.
Steeds meer mensen genieten tijdens de zomerperiode van een frisse duik in hun intex zwembad. Het opzetten is erg makkelijk, maar het onderhouden van je intex zwembad en zwemwater is essentieel voor een optimale zwemervaring. Met deze tips maak je optimaal gebruik van je intex zwembad en maken we je wegwijs in het onderhoud van je intex zwembad.

Basistips voor het onderhoud van je intex zwembad

Zorg allereerst voor een goede watercirculatie. Wanneer je het zwemwater volledig laat circuleren in je intex zwembad zorg je ervoor dat al het vuil gefilterd kan worden. Het is belangrijk om te kiezen voor een intex pomp die krachtig genoeg is om al het water in je intex zwembad te filteren en rond te pompen. Een intex pomp is ook belangrijk om te voorkomen dat er bacteriën, schimmels en algen voor gaan komen in het stilstaande water.

Als je schoon en helder zwemwater wilt houden is filtratie een must. Een goede filter pomp filtert zand, maar ook algen en bacteriën uit je zwemwater. Afhankelijk van de inhoud van je intex zwembad wordt geadviseerd het zwembad zo’n 4-12 uur per dag te filteren.

Er zijn altijd plekken waar een filter niet bij kan komen. Belangrijk is deze plekken zelf schoon te maken. Eventueel kun je gebruik maken van een intex robot stofzuiger of een speciale handstofzuiger. Belangrijk is om juist de plekken waar het filter niet bij kan regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je dat er op deze plekken alsnog schimmels, bacteriën of algen ontstaan.

PH- en Chloor waarde

Problemen met het zwemwater ontdek je op tijd door het water te meten. Dit doe je aan de hand van de speciale PH-strips. Hiermee kun je het water controleren en zorgen dat je eventuele problemen snel ontdekt. Zo voorkom je onnodige uitgave en houd je het zwemwater gezond en helder.
Wanneer je je water regelmatig controleert en het water en het zwembad verzorgt voorkom je ook schade aan andere delen van je intex zwembad, zoals de zwembadliner maar natuurlijk ook de intex pomp.

Met waterchemicaliën kun je de waardes van het zwemwater weer op peil krijgen. Het is belangrijk om een constant niveau van desinfectie in het zwemwater te hebben. Een chlooroplossing is hiervoor uitermate geschikt. Je kunt het water reinigen met chloortabletten. Een chloortablet kun je in een zogenaamde Chloordrijver plaatsen en zan in het zwembad. Deze chloordrijver zorgt er voor dat de chloortablet een dag of 5 blijft drijven en een constante chloorafgifte produceerd.

Het is ook belangrijk om het zwemwater tijdig te behandelen met anti-alg. Ook hier zijn middeltjes voor op de markt die dit gemakkelijk maken. Je wilt immers geen groen zwembad toch?

Warm water door zonnecollectoren

Iedereen wil natuurlijk zwemwater in zijn intex zwembad wat een perfecte temperatuur heeft. Een veel te koud bad is zeker niet altijd prettig en zorgt er vaak voor dat je onbewust veel minder gebruik maakt van je zwembad. Hartstikke zonde natuurlijk!
Om je water op een natuur- en kosten vriendelijke manier te verwarmen kun je gebruik maken van zonnecollectoren. Er zijn verschillende opties als het gaat om zonnecollectoren voor je intex zwembad.

Zonnepanelen

Zonnepanelen plaats je op je dak. Het is belangrijk om te zorgen dat je een krachtige zwembadpomp hebt omdat het water omhoog gepompt moet worden. Het hangt van de grootte van je zwembad en het type zonnepaneel af hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je intex zwembad. Voor het optimaal aansluiten en de plaatsing heb je bevestigingsmaterialen en regelapparatuur nodig. Zonnepanelen zijn kwalitatief beter dan matten en solar bollen, en hebben in geval van genoeg zonlicht vaak ook een hoger rendement. De aanschafwaarde ligt helaas wel hoger dan die van zonnematten en solarbollen, maar op langere termijn zullen ze je alleen voordeel op leveren.

Solar bollen

Je zwemwater verwarmen met solarbollen is gemakkelijk te doen. Je plaatst de solarbollen op een stellage of naast het zwembad op de grond. Ze zijn gemakkelijk aan te sluiten op de intex zwembadpompen. Deze vorm van zwembadverwarming is gemakkelijk te plaatsen en de bollen zijn gemakkelijk op elkaar aan te sluiten. Je kunt tot 4 bollen op 1 installatie plaatsen. Solarbollen zijn zeer geschikt voor de grotere intex zwembaden, maar ook de kleinere varianten kunnen veel baat hebben bij de solarbollen.

Solar matten

Solar matten plaats je op de grond naast het zwembad. In principe is de werking van de matten gelijk aan de werking van de solarbollen. Het voordeel van de solarbollen is wel dat het minder ruimte rondom je zwembad in beslag neemt. De matten zijn daarentegen ideaal omdat er gewoon overheen kan worden gelopen. Solar matten worden aangeraden bij de kleinere intex zwembaden.

Het onderhoud van je intex zwembad en het verwarmen van je zwemwater kan dus gemakkelijk door het volgen van bovenstaande tips. Zo heb je heel de zomer plezier van een schoon en verwarmd zwembad.