Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Verwarmen Intex zwembaden: voordelen & methoden


Heb je een Intex opzetzwembad thuis? Maak je zwembad dan extra comfortabel door deze te voorzien van verwarming. Een verwarmd buitenzwembad is super comfortabel en biedt echte meerwaarde. Welke voordelen heeft een verwarmd Intex opzetzwembad te bieden? Welke mogelijkheden en methoden zijn er om jouw opzetzwembad te verwarmen? In dit artikel lees je het antwoord op deze vragen.

De meerwaarde van een verwarmd opzetzwembad

Een buitenzwembad voorzien van verwarming heeft diverse voordelen te bieden. In de eerste plaats is het natuurlijk prettig dat, als je het opzetzwembad opzet en vult, je met verwarming direct over zwembadwater met een comfortabele temperatuur beschikt. Je stapt het opzetzwembad in en kunt, zonder acclimatiseren, meteen gaan zwemmen. Zeker in de zomermaanden, als het ‘s nachts flink koud kan zijn en het zwembadwater snel afkoelt, is de mogelijkheid om het water op een aangename temperatuur te houden heerlijk.

Een tweede pluspunt van verwarmbare zwembaden is het feit dat je door het jaar heen veel langer gebruik kunt maken van je buitenbad. Als het in het vroege voorjaar of in het najaar buiten fris is, kun je gewoon lekker blijven zwemmen. Zelfs als het buiten regent kun je, wanneer je opzetzwembad onder een afdakje staat, gewoon lekker zwemmen. Heerlijk toch?

Een vierde interessante plus van verwarmde buitenzwembaden voor in je tuin is dat je hierdoor fitter en sportiever blijft. Een verwarm opzetzwembad nodigt uit om vaker een duik te nemen, waardoor je beter in conditie blijft. Zwemmen is met name goed voor de spierontwikkeling, dus een prima keuze als je meer wilt bewegen.

Ten vierde is de brede keuze aan soorten verwarmingssystemen ideaal. Wil je bijvoorbeeld geen elektriciteit verspillen aan een (warmte)dompelaar of een warmtepomp om je opzetzwembad te verwarmen? Dan kun je ook kiezen uit diverse duurzame alternatieven die op zonne-energie werken. Niet alleen doe je zo iets goeds voor het milieu doordat je minder CO2 uitstoot. Maar ook is prettig dat je met een duurzaam verwarm opzetzwembad flink wat geld uitspaart.

Soorten verwarmingssystemen voor je buitenzwembad

Er zijn diverse varianten zwembadverwarming die je voor je Intex zwembad kunt gebruiken. Een van de meest gebruikte systemen om Intex-opzetzwembaden van warm water te voorzien, is gebruikmaken van een solar mat. Dit is een mobiel verwarmingselement dat op zonne-energie werkt en heel gemakkelijk in het gebruik is. De solar mat warmt het zwembadwater, met een maximuminhoud van 30000 liter, gemiddeld op met 3º Celsius tot 5º Celsius. De mat wordt in de volle zon gelegd (indien mogelijk) en kan op de waterpomp van het opzetzwembad aangesloten worden. Op die manier kun je snel en voordelig je buitenzwembad opwarmen.

Een opzetzwembad kan ook verwarmd worden via een houtkachel. Deze manier van buitenbaden verwarmen wordt steeds populairder.

Je buitenzwembad op temperatuur brengen kan ook door gebruik te maken van een warmtepomp. Dit type pompen staat bekend om de efficiënte en snelle wijze van verwarmen. Welk heb je voor deze manier van verwarmen een geschikte zwembadpomp nodig.

Wil je je buitenzwembad snel warm krijgen, tot wel 35 graden, dan kun je ook kiezen voor elektrisch verwarmen. Elektrische verwarmingsmethoden zijn gemakkelijk te installeren. Een nadeel is echter wel het hoge energieverbruik van deze methodiek.

Een losse dompelaar gebruiken is een laatste manier om je buitenzwembad op temperatuur te krijgen. Een nadeel van waterdom-pelaars is dat deze drijvende verwarmingselementen relatief veel stroom verbruiken. Wil je een zwembad op temperatuur houden met een dompelaar, dan ben je per dag al snel zo’n 3 tot 5 euro aan elektriciteit kwijt als je een dompelaar van 2500 kWh gebruikt.